Sverige är idag en respekterad ridsportsnation, både inom fälttävlan, dressyr och hästhoppning. Den mest kända grenen inom ridsport är hästhoppning.
Hästar och ridsport
Hästar och ridsport är ett stort intresse, särskilt bland svenska tjejer. I ett internationellt perspektiv är det lika mycket en killidrott som tjejsport, vilket särskilt märks inom den internationella hästsporten. Det är något särskilt med att samarbeta med ett stort och vackert djur som hästen; å ena sidan en intelligent varelse, å andra sidan ett viljestarkt djur med en egen personlighet. För att lyckas bli ett framgångsrikt par inom en ridsport måste häst och ryttare samarbeta väl och personkemin måste stämma. Det är lite grann som en vanlig arbetsplats. Om du söker rekrytering i Stockholm, kan du kolla nextu.se, som matchar intressanta arbetsplatser med kompetent personal. På både hästryggen och på jobbet är det viktigt med rätt person på rätt plats.
Hästhoppning
Den mest kända grenen inom ridsport är hästhoppning. På senare år har den också kommit fram mycket i media då Sverige genom Rolf Göran Bengtsson och Peder Fredricson haft många internationella framgångar. Hästhoppning handlar om att häst och ryttare ska ta sig igenom en bana på kortast tid, utan att riva några hinder eller vägra. Om du rider på en ridskola och inte har en egen häst, brukar du ändå kunna delta i hästtävlingar på ridklubben med en ridskolehäst. Hästar och ponnyer hoppar i olika klasser utifrån sin storlek. Ponnyer är uppdelade i fyra kategorier, vilket innebär att det inte är ryttarens kunskap som primärt avgör vilken klass som ekipaget deltar i, utan ponnyns mankhöjd.
Internationella hästtävlingar
Det största internationella hästtävlingarna är OS, VM, EM samt World Cup. World Cup är en tävling som pågår under hela året, där ryttarna tävlar i olika ligor och målet är att kvalificera sig till den stora finalen. Den största och svåraste ligan är den europeiska ligan, då det finns så många länder och skickliga ryttare i Europa. Det finns ligor över hela världen. World Cup-finalen brukar antingen vara i Europa eller USA.
Delta i en hopptävling
Om du har en egen häst vill du självklart delta i en hästtävling. Det är viktigt att du anmäler dig till en klass som fungerar för både dig och din häst. Om du har en unghäst kan du rentav fråga arrangörerna om du kan få delta i en ponnyklass som en slags tävlingsträning, om det inte finns särskilda unghästklasser. I annat fall deltar du i din klass utifrån om du har en A-, B-, C- eller D-ponny eller en stor häst. På många ridklubbar brukar det också finnas nybörjarklasser – enklare tävlingar där målet bara är att ta sig runt.
Det är viktigt att du och din häst kommer väl förberedda till tävlingen. Förutom att du bör ha rengjort sadel och träns och kanske flätat manen, så är det viktigaste att ni är i god form så att ni utifrån bästa förmåga kan ta er runt banan. Ett tips är att du och din häst regelbundet tränar hästhoppning, ungefär en gång i veckan.