Börja idrotta för bättre hälsa

Det spelar nästan ingen roll vilket hälsoproblem du har: motion kommer påverka din hälsa positivt. Vilken motionsform som du bör välja beror på ditt intresse och din fysik, men din kropp mår alltid bättre av rörelse.

Hälsa


Du kan förebygga många sjukdomar och skador genom att idrotta. Dina värden förbättras, midjemåttet minksas och du får bättre lungkapacitet. För att förbättra din hälsa behöver du inte försöka hitta den ultimata sporten – det räcker med att du börjar promenera 30 minuter varje dag – det kommer att göra skillnad. Det finns en bra devis att utgå ifrån: den bästa motionen är den motion som blir av. Om du vill gå på spinning – gör det -, om du vill lyfta vikter – gör det -, om du vill vara ute i skogen och promenera – gör det! Om du har problem med artros ska du också röra på dig, men på rätt sätt. Du hittar hjälp och råd hos https://www.artros.org – de hjälper dig med det program som du behöver. Oavsett hur din hälsa ser ut idag, kan du alltid börja idrotta, men på ett sätt som passar din kropp.

Så många idrotter att välja mellan

Idag finns det en mängd idrotter att välja mellan, från traditionella sporter som löpning och fotboll till nya sporter som japansk bågskytte och brasiliansk kampsport. Vilka idrotter du kan välja mellan beror självklart på vart du bor, men även på mindre orter finns det ofta ett stort utbud.


Om du vill vara säker på att verkligen röra på dig varje vecka kan det vara klokt att hitta en idrottsklubb att träna med, som korpfotboll, innebandy, ridning, tennis eller bågskytte en gång i veckan. Om du har anmält dig till en klass och betalat en summa pengar brukar det ofta vara en hjälp för att verkligen komma iväg. I annat fall kan du röra på dig på egen hand genom att cykla, promenera eller jogga. Om du ska träna på egen hand kan det underlätta om du hittar en träningskompis att röra dig med regelbundet. Det underlättar också om du schemalägger dina fysiska aktiviteter, t.ex. att du alltid joggar en mil på torsdagar – då blir det lättare att det verkligen blir av. Det är svårt att hålla igång med en idrott om du kan välja om du ska röra på dig eller inte, om du utgår från känslan i nuet – under höst och vinter kommer känslan säga att soffan är skönare…

Anmäl dig till ett lopp

Ett bra sätt att verkligen komma igång är genom att delta i ett lopp. Om du anmäler dig till klassikern, Vasaloppet, Tjejmilen, Göteborgsvarvet eller Blodomloppet, kommer det att vara en hjälp för dig att verkligen ge dig ut i spåret. Genom att anmäla dig till ett lopp har du skapat ett konkret mål att fokusera på och klara av. Det underlättar om du också kan få med dig någon annan, om än inte att delta, så i alla fall som publik.

Leave a Reply

mts_schema