”Daniel, Daniel!”, ropar barnen när de får se prinsen. På Idrottens dag i september fick barn och ungdomar i olika delar av Stockholm möjlighet att träffa prins Daniel som en del av Idrottens dag. Prins Daniel är själv mycket idrottsintresserad och står tillsammans med Riksidrottsförbundet bakom projektet Idrottens dag. Det är en projektdag som möjliggör för barn att testa på nya idrotter. Syftet är att få unga i rörelse och förbättra deras hälsa. Dagen ger också många idrottsföreningar möjlighet att rekrytera nya medlemmar, genom att låta besökarna prova på sporter som de kanske inte skulle komma i kontakt med annars. Värderingarna bakom Idrottens Dag är att det skall vara en dag för alla oavsett ålder, kön eller etnisk bakgrund. Idrottens dag genomförs numera på över 30 platser runtom i Sverige och på många platser kan man prova på uppåt 25 olika sporter, med allt från populära bollspel till kampsport och ridsport.
Ridsport på Idrottens dag
En mängd sporter och aktiviteter fanns representerade runt om i landet. Svenska Ridsportsförbundet var närvarande vid Idrottens dag i Almedalen, Visby i juli. Det arrangerades käpphästhoppning med hockeystjärnan Peter Foppa Forsberg men även riktig ridning på en spännande hinderbana. Målet var att alla barn (och vuxna) ska få chansen att hitta sin idrott vilket gör det så populärt med idrottens dag. Budskapet var som alltid att det är kul att röra på sig hela livet, och att ridning är friskvård. Riksidrottsförbundet hade också politik på agendan, och hade bjudit in olika organisationer, politiker och idrottsprofiler för att diskutera förutsättningarna för idrott i Sverige, och framför allt friskvårdsförmånen. Idag omfattas inte ridsport av friskvårdsförmånen, vilket är något som Svenska Ridsportsförbundet vill ha ändring på. Det som gör ridning så bra som friskvård är ju att den passar alla åldrar, och att man själv kan bestämma tempot. Dessutom är ridning och den nära kontakten med hästar bra för både kropp och själ. Ridsporten är också Sveriges största idrott för personer med funktionsvariationer, totalt är det runt 4 000 ryttare med funktionsvariationer som får en aktiv fritid genom ridsport.
Utmattade men glada efter Idrottens dag
Det är ett stort folkhälsoproblem att vi blir mer och mer stillasittande och det är därför Idrottens dag och liknande aktiviteter är så viktiga. Dylika aktiviteter är viktiga eftersom de lyfter fram glädjen kring idrott, och uppmanar till en god kamratskap. Det var mycket träningsvärk under dagarna efter alla aktiviteter, men som alltid åtföljs träningsvärken av en positiv känsla. En glädje som kommer av att man har utmanat sig själv och åstadkommit något meningsfullt. Och vad gör man med träningsvärken då? Det finns en mängd olika huskurer som hjälper mot träningsvärk. Att bada bastu eller mjuka upp musklerna med en skön vattentemperatur i duschen med Nibe varmvattenberedare , kan hjälpa kroppen återhämta sig. Det är också bra att smörja in kroppen med linim efter duschen efter som det främjar cirkulationen. Att se till stretcha regelbundet, vare sig du tränar eller inte, är bra för att eventuella muskelspänningar ska släppa. Genom Idrottens dag kan man försöka hitta inspiration till en vardag där man är så aktiv som möjligt.